בתי קברות יהודיים בעולם הם נושא מרתק. ביקור בבית קברות מגלה על החיים כמעט כפי שהוא מגלה על המתים. הנה בקצרה סיפורו של בית הקברות מאודרברג Muiderberg, בית קברות יהודי-אשכנזי הגדול ביותר בהולנד ובו למעלה מ-40,000 מצבות.
בתחילת המאה השבע עשרה עת הגיעו לאמסטרדם ראשוני היהודים האשכנזים – מגרמניה ומפולין, הם קברו תחילה את מתיהם בבית הקברות של הקהילה היהודית-פורטוגזית בעיירה אאודרקרק. כתבתי על זה כאן לפני כמה חודשים.
מאוחר יותר – בשנת 1639, הקהילה האשכנזית רכשה פיסת אדמה עבור בית קברות משלה ליד העיירה מאודרברג מדרום-מזרח לאמסטרדם.
מנחם מן, אחד מחברי הקהילה מספר שבמהלך מסע הלוויה הראשון בבית העלמין שזה עתה נחנך, צלצלו הפעמונים בכנסייה הסמוכה, כמנהג הנוצרים. מיד נתבקשו אנשי הכנסייה להפסיק את צלצול הפעמונים ומאז לא חזר המעשה על עצמו.
בעבר, לא כל חברי הקהילה זכו להיקבר בבית העלמין הזה, שכן הקבורה בו הייתה תלויה בתשלום דמי חבר – ולא מן הנמוכים, במהלך כל חייו של הנפטר. (אגב, הכלל עובד גם בהולנד של היום. החפץ להיקבר בבית עלמין יהודי משלם דמי חבר לקהילה היהודית במשך כל חייו.)
העברת הגופה מאמסטרדם למאודרברג הייתה עניין יקר. גם ילדים, אגב, כמעט ולא נקברו בבית העלמין הזה, מכיוון שלא נחשבו לחברי הקהילה. ומי שלא היה חבר קהילה נקבר בבית העלמין זייבורג Zeeburg באמסטרדם. כיום בית העלמין הזה – זייבורג, כבר לא בשימוש ומרבית הנקברים בו הם ילדים מתחת לגיל 12.
במרוצת השנים בוטלה ההפרדה בין המעמדות השונים – החברתיים והדתיים בקבורה במאודרברג, ובית העלמין נמצא בשימוש שותף. מסע לוויה צנוע בדיוק התקיים שם כשאנחנו ביקרנו במקום.
ניתן למצוא גם מספר אנדרטאות עם שמות של נספים בשואה.
בחלקות העתיקות יותר ירוקת מכסה את המצבות ועצים מסתירים אותן, אווירה של סרט קולנוע קודר שורה על המקום.
דבר מעניין נוסף הוא עמודי אבן קטנים בשולי חלקות ועליהם הכתובת ׳שדה מלא קברים׳. כנראה הכוונה היא למצבות עתיקות במיוחד ששקעו אל הקרקע ולא נראות לעין. כך גם בבית הקברות באאודרקרק, המצבות שקועות.
בשונה מהיום, במצבות מצוין גם מועד הפטירה וגם מועד הקבורה, למשל ׳הלכה לעולמה בליל שבת קודש ט״ז מרחשוון ונקברה ביום א׳ י״ח מרחשוון׳.
וגם, מצאנו מצבה שבה מוזכרת בתו של ׳הקצין והאלוף בנימין גאנץ׳.





